Caja Tameris lopend op een leeg strand

In 2014 doe ik op mijn werk een competentietest. Wat blijkt? Ik ben een stereotype ambtenaar. Hecht veel waarde aan zekerheid. Nauwelijks tot geen interesse in eigen baas zijn. Op dit punt werk ik als informatieanalist bij een waterschap. Logische match toch?

Vijf jaar verder.
Ik heb mijn vaste baan opgezegd.
Ambtenaar af en eigen baas.

Mijn klacht als kans

Wanneer ik in 2014 die test maak ben ik net uit een diep dal gekrabbeld. Na een val op mijn heup krijg ik eind 2011 massale longembolieën. Uit het niets heb ik opeens een acute levensbedreigende ziekte. Fysiek en mentaal is dat voor mij een enorme klap. Ik herstel moeizaam. Mijn longen en conditie verbeteren. De pijn in mijn heup blijkt echter chronisch en overheerst mijn leven. Een intensief revalidatietraject volgt in 2013. De pijn en spanning in mijn lichaam blijven en ik leer daar mee te functioneren.

Nieuwsgierig naar die spanning in mijn lijf kom ik na een korte zoektocht uit bij rebalancing. Op de website van de school voor Rebalancing lees ik iets wat mij prikkelt. “Alle opgedane ervaringen die we -veelal onbewust- ontkennen of waaraan we hechten, verstarren in de vorm van gespannen spieren en weefsels”. Dat gaat over mij. Hier wil ik wat mee.

Ik doe een aantal sessies bij een rebalancer. Ik doe mee aan een rebalancing workshop. Het besluit om zelf rebalancer te worden volgt als vanzelf. In 2015 start ik met de drie jarige beroepsopleiding van de school voor Rebalancing.

Meer ontspanning en meer energie

Vooral in het eerste jaar van de opleiding verandert er van alles. Op allerlei lagen komt er meer ontspanning. Ik krijg een veel zachter en fijner lijf. Meer waardering voor mijn eigen lichaam en minder pijn. Ook mentaal wordt het losser en vrijer. Minder zakelijk. Opener en warmer voor mijn omgeving. Ik doe steeds vaker wat goed voor mij is. En ik heb meer energie voor de dingen die ik graag wil doen. “ontspanning is wie je bent, spanning is wie je denkt te moeten zijn”.

Wat wil ik?

Naast dat ik zelf enorm groei leer ik tijdens de opleiding ook om met cliënten te werken. Ik ga in aanvulling op mijn werk bij het waterschap ook rebalancing sessies geven. Dat voelt iedere keer nieuw en anders. Tegelijkertijd zit er zoveel gemak in. Ik werk vanuit ontspanning en vanuit mijn hart. Cliënten ondersteunen om meer contact te maken met hun lichaam en gevoel. Naar meer ruimte voor zichzelf en meer ontspanning. Dat is wat ik wil.

Ik rond de opleiding tot rebalancer af en zet allerlei stappen om mijn praktijk te professionaliseren. Ik merk ook dat de werkdagen bij het waterschap steeds langer lijken te worden. Ondanks de fijne collega’s. Het is duidelijk. Het is genoeg geweest. Ik wil stoppen bij het waterschap en vol gaan voor mijn praktijk.

Hoe verantwoord is dat? Twee dochters die op korte termijn willen gaan studeren. Het leuke huis met die leuke hypotheek. Lukt dat met één vast salaris? Dat soort vragen spoken door mijn hoofd. Blijven bij het vertrouwde met de zekerheid van een maandelijks salaris lijkt de meest verantwoorde weg. Het gebaande pad verder volgen.
Tegelijkertijd…
Hoe onverantwoord is het om niet kiezen voor dat wat goed voelt? Mijn eigen pad gaan volgen. Ik hak de knoop door en zeg eind 2018 mijn baan op.

Uit de comfortzone

Een eigen praktijk maakt mij nu ondernemer. Dat is best een dingetje. Ondernemen is in deze tijd namelijk ook zichtbaar zijn.
Heel anders dan waar het bij het geven van sessies om gaat. Als ik met cliënten werk gaat het niet om mij. In een sessie is alle ruimte en aandacht voor de cliënt. Daar hoef ik geen enkele moeite voor te doen. Als ondernemer moet ik de wereld (nou ja, om te beginnen Middelburg en omstreken) laten weten dat ik besta. Mijzelf laten zien. Hier ben ik! Potentiële cliënten laten zien wie ik ben en wat ik te bieden heb. Uit mijn comfortzone stappen.

Stap voor stap

Hoe is het met je bedrijf? Die vraag hoor ik vaak. Ik ben lekker bezig zeg ik dan. Ik heb een plan en ik weet wat ik wil. De zaadjes zijn gezaaid. Ik geef het mijn tijd en aandacht. Dat die praktijk de komende tijd verder mag groeien en opbloeien.
Ik volg mijn eigen pad. Stap voor stap.

Liefs Caja