Heb ik stress?

Lees jij ook wel eens van die blogs of berichten op social media met tips voor een stressvrij leven? Ik snap de intentie van dat soort berichten en tegelijkertijd verbaast het mij. Het lijkt of een stressvrij leven iets is om naar te streven.  Terwijl een stressvrij leven helemaal geen haalbaar gegeven is . Een leven zonder stress is bovendien dodelijk saai. Of je het nu wil of niet; in een leven heb je altijd momenten van stress. Die horen erbij. Sterker nog stress en spanning horen er niet alleen bij. Je hebt het ook nodig. Die spanning zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakker wordt en kunt presteren.

Je lichaam heeft een zelfregulerend vermogen

Het mooie is dat jij niet bewust bezig hoeft te zijn met het afhandelen van stress. Je bent namelijk geboren met een geweldig systeem om te reageren op de stress die we dagelijks doormaken. Je lichaam kan dat gelukkig helemaal zelf afhandelen. Dat stress systeem zorgt er voor dat je de hele dag door als het ware aan het rebalancen bent. Dat de activatie van je lichaam en het benodigde herstel elkaar af wisselen. Gas erop of het gaspedaal los. Afhankelijk van wat er voor jou op dat moment nodig is. Je stresssysteem zorgt ervoor dat je een sprintje kunt trekken om de trein te halen of dat je er een tandje bij kan doen om voor een deadline nog snel iets af te maken. Je hartslag en bloeddruk gaan hiervoor omhoog en de focus komt op dat wat je op dat moment (NU!) acuut moet doen. Het lichaam is ook gemaakt voor deze korte periodes van activatie. En om na die activatie als vanzelf terug te vallen in de herstel en ruststand. Om zo weer op te laden voor het volgende moment dat er weer wat gas bij moet om te presteren.

In balans zijn?

Hoe zit het dan met weer in balans komen? Balans is geen statische situatie. Balans is geen eindstation of een staat van zijn waar je hele dagen in kunt verkeren. Het is eigenlijk de bandbreedte waarin je lichaam het vermogen heeft om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Activatie gevolgd door herstel. Je lichaam is er voor gemaakt. Je stresssysteem helpt je om in balans te blijven in wisselende fysieke en psychische omstandigheden. Om de hele dag door te rebalancen. Dat je voldoende veerkracht hebt om je in te spannen en daarna weer terug te veren. Balans is het vermogen je weg te vinden in een wereld waar alles continu verandert.

Als stress chronisch wordt

Het wordt anders als je lange periodes van activatie doormaakt zonder dat er voldoende hersteltijd volgt. Of wanneer je de hele dag ervaart als spoedgeval. Je vrijwel continue aan staat en klaar bent om te handelen. Dan heb je te maken met chronische stress. En het vervelende daaraan is dat het een sluipend proces is en je stress systeem ontregelt. Het is dan alsof je de hele dag je voet op het gaspedaal hebt. Je stresshormonen in je lichaam nemen toe. Afhankelijk van welk stresshormoon de overhand heeft slaap je ofwel slecht in of merk je dat je vroeg wakker wordt. Uiteindelijk vermindert je veerkracht.

Langzaam sluipen er steeds meer fysieke klachten in. Welke vorm dit heeft wisselt van persoon tot persoon. Je specifieke fysieke reactie is uniek voor jou. Iedereen heeft zijn eigen mix met zwakke plekken. Elk lichaam heeft zijn eigen manier om te reageren. Je bent misselijk. Of je hebt vaak hoofd-, nek en/of rugpijn. Of je hebt last van je buik (diarree, obstipatie of een combinatie ervan). Omdat je immuunsysteem onderdrukt wordt door de chronische stress ben je vatbaarder voor infecties. En als je pech hebt dan verzamel je over de jaren heen met het aggregeren van stress en spanning diverse fysieke klachten. Je wordt dan letterlijk ziek van chronische stress.

Lichaamsgerichte stress interventie

En als die fysieke klachten dan een relatie hebben met chronische stress. Wat dan? Je kunt over stress namelijk veel weten maar je kunt het niet met denken oplossen. Probeer het maar eens. Als je opmerkt dat je gespannen bent kun jij die spanning dan wegdenken? Werkt dat voor jou? Je hoofd snapt het wel maar krijgt het niet opgelost. Om te ontspannen heb je namelijk je lichaam nodig. Als je lichaam ontspannen is kun je ook mentaal ontspannen. Ontspanning is iets wat je lichaam voor je doet. En daar ligt ook de ingang om je stresssysteem weer tot rust te brengen. Om uit de ziekmakende greep van chronische stress te komen. Om via het lichaam je natuurlijke vermogen om te rebalancen te herstellen. Door meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen en door te ontdekken wat voor jou werkt om je systeem tot rust te brengen.

Heb jij last van spanning of stress? Wil je meer rust en ruimte voor jezelf?

Ontdek in een gratis inzichtsessie hoe jij die rust en ruimte voor jezelf kunt creëren. Ik reserveer elke maand een paar momenten in mijn agenda voor een gratis online inspiratiesessie van 30 minuten. Wil jij zo’n gratis inzichtsessie? Vul dan hieronder je gegevens in. Als ik je aanvraag binnen heb neem ik zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak met je in te plannen.

Ja, ik wil een gratis inzichtsessie!